Dünya Tiyatro Günü her yıl 27 Mart’ta kutlanıyor. Bu yıl da 27 Mart’ta başta devlet ve şehir tiyatroları olmak üzere birçok oyun, seyircisi ile ücretsiz buluştu.

Tiyatro önemli bir sanat dalıdır. Tiyatro; bir olayın sahnede canlandırılması şeklinde izleyiciye aktarılmasıdır. Aranızda tiyatro ile ilgilenen, tiyatro kolunda görev alan arkadaşlarımız vardır. Ancak tiyatro sadece oyuncular için değil, izleyiciler açısından da değerlidir. Hepimiz tiyatroda oynayacak yeteneklere sahip olamayabiliriz, hepimiz tiyatro eğitimi almayabiliriz ama iyi bir tiyatro izleyicisi olabiliriz. Çünkü tiyatro kültürel yaşam içinde çok önemli bir yere sahiptir.

Tüm dünyada her yıl 24 Mart Dünya Tiyatro Günü olarak kutlanır. Uluslararası Tiyatro Enstitüsü tarafından 1961 yılında alınan bir kararla her yıl kutlanan bu özel günde, birçok sanat grubu ve tiyatro kapılarını izleyicilerine ücretsiz açıyor.

Dünya çapında coşkuyla kutlanan bugün, ülkemizde de aynı coşku ile kutlanıyor. Başta devlet tiyatroları, şehir tiyatroları olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında sergilenen temsil, turne ve festivallerle yüzlerce insan ücretsiz olarak tiyatro ile buluşuyor. Çocuk oyunları da ücretsiz bilet alınarak izlenebiliyor.

Bu konu ilginizi çektiyse, tiyatro ile ilgili şu bilgileri de okumak isteyebilirsiniz.

Tiyatro nedir?

Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösterilere denir. Tiyatroda yazılmış olan eserler, oyunda yer alan karakterlerin duyguları ve gelişen olaylar hareket ve konuşmalarla sahnelenir. Tiyatro için yazılmış eserlere, piyes ya da oyun denilir. Aynı zamanda oyunların oynandığı binaya ve mekana da ‘tiyatro’ deriz.

Tiyatro türleri nelerdir?

Konularına göre tiyatro genel olarak 3 başlıkta ele alınır.

1. Tragedya (Trajedi)

Konusunu tarihten ve efsanelerden alan, ağırlıklı olarak acıklı olayları konu edinen tiyatrolara “tragedya” denilir.

2. Komedya (Komedi)

Kişi ve olayların gülünç yönlerini ele alıp sahnede canlandıran tiyatro türüne “komedya” denilir. Konular genellikle günlük yaşamdan alınır.

3. Dram

Hayatın hem acıklı hem de gülünç yönlerinin sahnelendiği eserlere “dram” adı verilir. Günlük yaşamdaki herhangi bir konu ve günlük hayatta karşılaşılabilecek herhangi biri dramda canlandırılabilir.

 

Türkiye’de modern tiyatronun ilk örnekleri nelerdir?

Türk edebiyatında yazılan ilk tiyatro örneği 1859 tarihli Şinasi’nin Şair Evlenmesi adlı eseridir. 

Sahnelen ilk tiyatro eseri ise Namık Kemal’in 1872 yılında kaleme aldığı Vatan Yahut Silistre‘sidir.

Geleneksel Türk Tiyatrosu nelerdir?

Türkiye’de kurumsal bir nitelik taşımasa da bayram, düğün, sünnet gibi özel günlerde sergilenen, temel öğesi güldürü olan ve kökleri çok eskiye giden geleneksel bir tiyatro da vardır. Bunların başlıca türleri şunlardır:

Karagöz – Hacivat Oyunu (Kukla tiyatrosu)

Orta Oyunu

Meddah

Köy Seyirlik Oyunları

Site Menü