Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, sorularımızı yanıtladı ve Temiz Hava Elçileri olarak biz çocuklardan neler beklediğini anlattı. Önder, “Daha güzel bir dünya için en çok çocuklara güveniyorum” derken, Temiz Hava Elçileri’nin edindikleri bilgileri başta aileleri ve arkadaşları ile paylaşarak, önemli işler yapabileceğini söyledi.
 

Sevgili arkadaşlar, Temiz Hava Elçileri olarak başladığımız röportaj çalışmalarının ilkini Hasan Önder ile gerçekleştirdik. Hasan Önder, Daikin Türkiye’nin CEO’su. İş dünyasında kullanılan bu kelime İngilizce bir kısaltma imiş. Kendisine sorduk ve öğrendik; bu ünvan ‘Siyo’ diye okunuyor ve bir şirketin en üst düzey yöneticisi anlamına geliyormuş. Hasan Önder ile yaptığımız röportajın ana konusu elbette, Temiz Hava Elçileri, çevremiz ve geleceğimiz oldu. Önder, “Temiz Hava Elçileri, yani sizler bizim için geleceği simgeliyorsunuz. Daha güzel bir dünya ve daha temiz bir çevre için en çok siz çocuklara güveniyorum. Çünkü bugünün çocukları, yarının büyükleri olarak çok değerli ve bilinçli bir nesil yetişiyor. Siz bizden daha iyi işler başaracaksınız” mesajını verirken, sorularımızı şöyle yanıtladı

Öncelikle bize biraz Daikin’den söz eder misiniz? Temiz hava, temiz çevre konusunda neler yapıyorsunuz?

Daikin, 1924 yılında Japonya’da kurulmuş çok köklü bir şirket. Bugün Türkiye dahil dünyanın 150 ülkesinde faaliyet gösteriyor. Daikin’de 70 binden fazla kişi çalıyor. Ana iş kolumuz; iklimlendirme. Yani ısıtma, soğutma, havalandırma alanında çalışıyoruz. Kışın üşümeyelim, her zaman sıcak su kullanabilelim diye kombiler, yazın terlemeyelim, konforlu mekanlarda sağlıklı nefes alalım diye klima sistemleri üretiyoruz. Bu cihazlarımız evlerden okullara, iş yerlerinden hastanelere kadar birçok yerde kullanılıyor. Daikin bu işleri yaparken en önem verdiği konuların başında, enerji tasarrufu, verimlilik ve çevre geliyor. İşimizi yeşil ilkelere bağlı olarak yapıyoruz. Üretim yaparken de, ofislerimizde çalışırken de, evimizde yaşarken de nasıl daha az elektrik kullanabilir, cihazlarımızı nasıl daha verimli hale getirebilir, yaşadığımız dünyaya nasıl daha çok katkı sağlayabilir ve çevremizi nasıl koruyabiliriz diye düşünüyoruz. Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olarak sorumluluklarımızı biliyoruz ve bu doğrultuda çalışıyoruz. Bir yandan mühendislerimiz yeni teknolojileri kullanarak çevre dostu cihazlar geliştirirken, diğer yandan hep birlikte daha güzel bir dünya için neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Hem üretim alanında hem de günlük hayatımızda çevreye olan katkımızı artırmak, bu işte öncülük yapmak istiyoruz. Bunun için de hep birlikte çalışmamız gerektiğine inanıyoruz.

Daikin olarak ‘Temiz Hava Elçileri’ adında bir proje başlattınız ve çocuklar olarak bu projeye sahip çıkmamızı istiyorsunuz. Böyle bir çalışmayı neden başlattınız?

Daha güzel bir dünya, daha temiz bir çevre, daha solunabilir bir hava için hep birlikte çalışmalıyız derken, bunun için ortak çalışma platformlarımız da olması gerekiyor. Tamam, biz büyükler bir araya geliyoruz ve bunun için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Ancak içinde çocukların olmadığı bir çalışma grubu eksik kalacaktı. Çünkü biliyorum ki, çocuklar temiz hava ve çevre konusunda çok duyarlı. Zaten biz de ne yapıyorsak çocuklar için yapıyoruz. Yaptığımız işler geleceğimizi ilgilendiriyor ve siz çocuklar bizim geleceğimizsiniz. Benim de iki tane kızım var; biri büyüdü abla oldu, üniversiteye gidiyor, diğeri sizlerle akran ve o da bir Temiz Hava Elçisi. Kızlarımdan da biliyorum ki, çevrecilik konusunda çocuklar çok duyarlı. Daikin olarak biz de dedik ki, madem çocuklar geleceğimiz, madem çevre çok önemli, madem bu konu çocukları yakından ilgilendiriyor; o halde çocuklarla birlikte hareket etmeliyiz. Birlik olmalı ve toplumsal bilinçlenme için birlikte çalışmalıyız. Günümüzde şirketler, içinde yaşadıkları topluma katkıda bulunmak için çeşitli sosyal sorumluluk projeleri yapıyor ve yapmaları gerekiyor. Çünkü içinde yaşadığımız toplum için, dünya için güzel işler yapmalı, sadece kendimize değil başkalarına da katkı sağlayacak işler üretmeyiz. Daikin Temiz Hava Elçileri projesi de, bu düşünceler ve hedefler doğrultusunda çocuklar için çocuklarla birlikte yürütülen bir sosyal sorumluluk projesi oldu. Hep birlikte çalışacağız, hem birlikte başaracağız.

Biz Temiz Hava Elçileri olduk ve sizinle birlikte çalışmaya başladık. Diğer arkadaşlarımıza da, neden Temiz Hava Elçisi olmaları gerektiği konusunda bir mesaj verir misiniz?

Daikin çalışanlarının çocukları olarak, sizler bizim ilk Temiz Hava Elçilerimiz oldunuz. Şimdi istiyoruz ki, Temiz Hava Elçileri Ailesi büyüsün, Türkiye’nin her yerinden çocuklar ailemize katılsın. Ailemiz ne kadar büyürse, toplumsal bilinçlenmeye o kadar katkımız olur. Biz büyükler bazen iş, güç derken geleceğimizi yakından ilgilendiren çok önemli konulara yeterince vakit ayıramayabiliyoruz. Ancak siz çocuklar bizi bu konuda uyarabilir, yönlendirebilirsiniz. Çünkü sizler bizim geleceğimizsiniz ve sizi çok seviyoruz. Biz büyüklerin görevi her konuda size yol açmak, ancak siz çocuklar da bizleri yönlendirebilirsiniz. Siz bizim için geleceği simgeliyorsunuz. Daha güzel bir dünya ve daha temiz bir çevre için en çok siz çocuklara güveniyorum. Çünkü bugünün çocukları, yarının büyüklerisiniz. Ve görüyorum ki, çok değerli ve bilinçli bir nesil yetişiyor. Siz bizden daha iyi işler başaracaksınız, inanıyorum ki sizler, bizden daha başarılı olacaksınız. Sizlere çok güveniyoruz. Sizin önerileriniz, gördüğünüz eksiklikler ve onların çözüm yollarıyla ilgili önerileriniz bize çok faydalı olacak. Onun için Temiz Hava Elçisi olmalı ve biz büyükleri teşvik etmelisiniz. Temiz Hava Elçisi olarak bir araya gelebilir, temiz hava, temiz çevre konusuna katkı sağlayabilir ve geleceğin dünyasına siz şekil verebilirsiniz.

Hasan Bey, bu röportaj için çok teşekkür ederiz. Büyüklerin çok çalıştığını, vakitlerinin az olduğunu biliyoruz. Ancak ileride tekrar buluşmak ve Temiz Hava Elçileri olarak, aramıza yeni katılan arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız çalışmaları sizinle paylaşmak isteriz.

Asıl ben size çok teşekkür ederim; beni dinlediniz, fikirlerimi, görüşlerimi sordunuz. Bunlar benim için çok değerli. Her zaman Temiz Hava Elçileri’nin yanındayım. Sizlerle birlikte olmaktan, birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyarım. Temiz Hava Elçileri ile zaten yapacağımız tüm etkinliklerde bir araya geleceğiz ancak, istediğiniz zaman www.temizhavaelcileri.com aracılığı ile bana ulaşabilirsiniz. Mesajlarınızı bilgi@temizhavaelcileri.com adresine e-posta yazarak, bana da iletebilirsiniz. İleride yeni bir röportaj yapmaktan da ayrıca keyif duyarım, hem o zaman neler yapmak istediğimizi değil, neler yaptıklarımızı konuşuruz. Yolunuz açık, başarılarınız daim olsun.

 

Site Menü